0507852615 info@holiskin.nl

Kies jij voor biologische groenten en fruit?

Gezonde voeding is één van de pijlers voor een gezond lijf en een stralende huid. Het eten van veel groente en fruit is daarvoor de basis. Maar kies je nu voor biologisch geteelde groenten en fruit of vind je de niet-biologische variant ook wel prima? En wat is nu eigenlijk het verschil?

Vaak is de prijs een belangrijke overweging voor het al dan niet kiezen voor biologisch geteelde groenten en fruit. Biologische groente en fruit is nu eenmaal een stuk duurder. Dit komt omdat de hoeveelheid groente en fruit die de boer kan oogsten vaak een stuk lager is en in veel gevallen de manier van oogsten arbeidsintensiever en kostbaarder. 

Maar is biologische groente en fruit wel veel gezonder voor je? Bevat het meer vitamines en mineralen? Het antwoord daarop verrast je misschien. Biologische groenten en fruit bevatten doorgaans namelijk niet meer vitamines en mineralen. Dus vanuit dat oogpunt zou je net zo goed niet-biologische producten kunnen kiezen. Het grote verschil zit hem in de hoeveelheid en soorten pesticiden die gebruikt wordt bij de bestrijding van ongedierte en ziektes. Deze bestrijdingsmiddelen krijg jij ook in meer of mindere mate binnen als je bespoten gewassen eet. 

Nu zijn er natuurlijk hele duidelijke regels over hoeveel je daarvan mag binnenkrijgen voordat je er echt ziek van wordt. Maar hoe klein de hoeveelheid ook is, het is een gifstof voor je lichaam. Dat betekent dat je lijf aan de slag moet om deze gifstof af te breken. En dat kost je energie, vitamines en mineralen… Zonde!

Om de keuze voor biologisch en niet biologisch wat gemakkelijker te maken, vind je hieronder een lijst met de ‘Dirty Dozen’ oftewel de vieze twaalf en de ‘Clean Fifteen’ oftewel de schone vijftien. Deze lijsten zijn opgesteld na onderzoek over de hoeveelheid pesticiden op groenten en fruit op niet biologische groenten en fruit in Amerika. In Nederland kennen we deze onderzoeken en lijstjes niet, maar je mag ervan uitgaan dat er niet vreselijk veel verschillen zijn. 

Dit zijn de Dirty Dozen 2021: 

 1.  Aardbeien
 2. Spinazie
 3. Boerenkool
 4. Nectarines
 5. Appels
 6. Druiven
 7. Kersen
 8. Perziken
 9. Peren
 10. Paprika en hete pepers
 11. Selderij
 12. Tomaten 

Dit zijn de 12 soorten groenten en fruit die het meest bespoten worden. Koop deze producten bij voorkeur biologisch. Haal je ze toch niet biologisch? Denk er dan om, om ze goed te wassen. 

Dit zijn de Clean Fifteen 2021:  

 1. Avocado’s
 2. Maïs
 3. Ananas
 4. Uien
 5. Papaja’s
 6. Bevroren erwten
 7. Aubergine
 8. Asperges
 9. Broccoli
 10. Kool
 11. Kiwi’s
 12. Bloemkool
 13. Paddenstoelen
 14. Honing meloen
 15. Cantaloupe meloen 

In bovenstaande lijst vind je de 15 soorten groenten en fruit die het minst bespoten zijn. Deze zijn ook in niet biologische variant prima om te kiezen.  

Door deze lijstjes erbij te pakken kun jij hele slimme keuzes maken in het wel of niet kopen van biologische groenten en fruit! 

×