fbpx
0507852615 info@holiskin.nl

Natuurlijke oplossing voor eczeem

Heb je last van eczeem? Dat kan heel vervelend zijn. Je huid is schraal, rood en geeft vaak jeuk of doet zelfs pijn. Daarnaast is de barrière van je huid beschadigd waardoor ziekteverwekkers gemakkelijk binnen kunnen dringen in je lichaam en daar mogelijk nog meer schade aanrichten. Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af. Het liefst kiezen wij daarbij voor een natuurlijke oplossing voor eczeem.

De reden van het ontstaan van eczeem kunnen divers zijn. In sommige gevallen heb je last van contact eczeem. Dit ontstaat wanneer je in aanraking komt met een stof of materiaal waar je niet tegen kunt. Je huid reageert daarop en eczeem is het gevolg. In dit geval is de oorzaak gemakkelijk weg te nemen en de oplossing dichtbij.

Het werkt anders wanneer je last hebt van atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Deze vorm komt van binnenuit en erfelijke aanleg speelt hierin een rol. Dat betekent niet dat je er niets aan kunt doen. Er zijn verschillende factoren die de mate van eczeem kunnen beïnvloeden. We delen ze graag met je.

Stress en eczeem

Stress is een grote trigger voor het ontstaan en verergeren van eczeem. Eczeem is een ontsteking van de bovenste huidlagen. Waaneer je veel stress hebt, is je lichaam automatisch gevoeliger voor ontstekingen. En zul je zien dat je eczeem veel meer opvlamt.

Psychologische oorsprong van eczeem

Er is zelfs het een en anders geschreven over de psychologisch oorsprang van eczeem. Dit zou staan voor het niet spontaan en krachtig jezelf zijn. Het lijkt alsof jij je eigen inhoud wantrouwt. Je kunt achterdochtig zijn op de reactie van de wereld op wie jij bent. Je wacht liever af dan dat je direct voor jezelf opkomt. Weet dat niet of niemand jou kwaad kan doen als je in geloof vanuit jezelf leeft. (Bron: De Sleutel tot Zelfbevrijding)

Verzorging

Ook al komt atopisch eczeem van binnenuit, toch is het belangrijk om de buitenkant op een milde en natuurlijke wijze te verzorgen. Dit betekent dat je ingrediënten zoals parfum, alcohol, SLS, PEG’s en parabenen absoluut moet vermijden. Kies producten die zacht zijn voor de huid en zijn ontwikkelt voor een gevoelige huid met een verminderende huidbarrière. Daarnaast is het van belang om niet te lang en te warm te douchen. 

Voedsel intoleranties

Het komt best vaak voor dat eczeem ontstaat of verergerd door voedsel intoleranties. Denk hierbij aan een overgevoeligheid voor zuivel of gluten. In de meeste gevallen gaat het om een lactose intolerantie, oftewel een overgevoeligheid voor melksuiker dat voornamelijk voorkomt in koemelk. Laat koemelk producten bij voorkeur zo veel mogelijk staan.

Algemene voedingstips bij eczeem

  • Drink voldoende water of kruidenthee (30 ml per kg lichaamsgewicht)
  • Kies voor biologische groenten en fruit
  • Zorg voor voldoende Omega 3
  • Vermijd zuivel
  • Vermijd verzadigde vetzuren
  • Verbeter je darmflora

Het is belangrijk om de volgende vitamines en mineralen via je voeding binnen te krijgen:

  • Zwavel -> Ui, knoflook, prei, kool enz. (alles wat sterk ruikt)
  • Vitamine C, -> Paprika, koolsoorten, citrusfruit, kiwi/s bessen en aardbeien.
  • Zink -> Oesters, schaal- en schelpdieren, zeekraal, pitten en zaden.
  • Vitamine A -> Lever, wortelen, paksoi en spinazie.

Voedingssupplementen bij eczeem

Wanneer je al last hebt van eczeem is het in veel gevallen niet voldoende om enkel met voeding de tekorten in nutriënten aan te vullen. Dan is het raadzaam om voor tenminste 2 maanden je lichaam extra te ondersteunen met voedingssupplementen. Voor eczeem hebben wij daarvoor het volgende basis suppletie plan samengesteld:

Multivitamine
Vitamine D
Visolie
Borage olie

×